login   |    register
Trumpeter [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
135
Russia KV1 Model 1942
Russia KV1 Model 1942 Lightweight cast tank.
 • TP00360

by: Mannic [ MANUELKE ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Een stukje historie.

De letters KV staan voor de man die hem mede uitgevonden heeft namelijk, Kliment Voroshilov die naast commandant in het sovjet leger ook politicus was. Deze 45 ton zware tank, is gekozen uit een 3 tal ontwerpen die de sovjetunie testen tijdens de winter oorlog in Finland. Deze 3 ontwerpen waren de SMK, T100 en de KV. Het grote en dikke pantser van de KV tank was mede bepalend voor zijn succes tijdens deze oorlog, daar hij zeer goed opgewassen was tegen het Finse Anti Tank wapens. Hierdoor ging de KV tank in 2 varianten in productie. De KV1 met het 76mm kanon, en de KV2 met de 152mm Howitzer.

Wat algemene KV1 Specificaties:

Gewicht: 45 ton Bepantsering: 90mm
Lengte: 6.75 Mtr Primair Wapen: 76.2mm kanon F34
Breedte: 3.32 Mtr Secondair Wapen: 4x DT Machine geweren
Hoogte: 2.71 Mtr Motor: 12 Cylinder dieselmotor met 600 PK
Bemanning: 5Personen Snelheid: 35km/h Actieradius: 335 Km

Met 45 ton was de KV1 dus met recht een zware tank. Het was zelfs de zwaarste tank uit zijn tijd, en was tijdens het binnenvallen van de duitsers in rusland 2 x zo zwaar als de zwaarste duitse tank. De kracht van de KV1 was zijn dikke pantser, dat vrijwel niet te doorboren was in de begin periode behalve van zeer dichtbij. Ook zijn vuurkracht, en zijn tractie in het veld met voornamelijk zachte ondergrond waren grote pluspunten. Maar zijn zware gewicht maakte hem ook zeer moeilijk stuurbaar en veel bruggen konden het zware gewicht niet dragen, tevens was hij zeer langzaam ten opzichte van zijn tegen standers wat te danken was aan het hoge gewicht. De transmissie was misschien wel z’n grootste minpunt, deze was zeer storingsgevoelig en onbetrouwbaar. Ook de ergonomie voor de 5 koppige bemanning was in de KV tank ver te zoeken. Door de vele update’s met nog zwaarder en dikker pantser, kwam de KV nog nadeliger uit, omdat de motor en aandrijflijn nauwelijks mee werden doorontwikkeld en ze het toenemende gewicht niet meer aan konden.

De Kit.

De kit zit in de stevige kartonnen doos die we van trumpeter op het moment gewend zijn. De doos meet de volgende afmetingen: Lengte 41,5 cm, breedte 25.8 cm en hoogte van 5.8cm, en wordt gesierd met een prachtige boxart. De kit bestaat uit gezamelijk 231 onderdelen waarvan 2 vinyl tracks, 2 lensjes voor de lampen, een stukje koperdraad en 10 Polycaps. De overige 216 onderdelen zijn gegoten in grijs plastic, dat iets aan de zachte kant is verdeelt over 8 gietramen. Een velletje decals, en een 5 bladzijde tellende dubbelvoudige gedrukte bouw handleiding vullen de rest van de doos. De gietramen zitten verpakt in een cellofaan, en de hull is apart verpakt. Bij het openen van de doos viel direkt een krom getrokken bovenplaat op, dit komt mede door het wat zachtere materiaal, maar dit is makkelijk te verhelpen. We gaan de gietramen 1 voor 1 onder de loep nemen, maar we starten met de bouw handleiding.

Naam van de kit is incorrect.
Een ding valt bij de handleiding en ook op de doos van de kit direkt op, bij een beetje KV kenner, de naam van de kit klopt namelijk niet. Trumpeter noemt de kit Lightweigt Cast Tank, terwijl de enige KV die op een gewichts dieet was geweest de KV1S betreft, en deze een vrijwel compleet andere(rondere) turret heeft met een commander cupola.

Bouwhandleiding
De bouwhandleiding is zeer duidelijke en overzichtelijk. Het enige jammere aan de handleiding is dat deze gevouwen is, ik persoonlijk heb een bouwhandleiding het liefste in een magazine soort achtige vorm, zodat ik de pagina’s makkelijk kan ombladeren en makkelijker kan terug bladeren. Maar dit is een heel persoonlijke mening. De kit wordt gebouwd in 17 stappen die zeer duidelijk zijn afgebeeld in zwart wit, met een goede duidelijke verwijzing naar de sprue letter en onderdeel nummer.

Gietraam A.
Gietraam A bevat vrijwel alle grote onderdelen voor de Hull, zoals de span en aandrijfwielen. We vinden op bepaalde onderdelen echt veel flash, dit is zeker ook op de foto’s te zien. Daarentegen zijn de details zoals bout koppen zeer goed en duidelijk gegoten. Het onderdeel A 27 is het kromme onderdeel van de bovenplaat waar de turret ring op zit. Het plastik is redelijk zacht, dus door het onderdeel goed aan te drukken tijdens het lijmen zal een goede plaatsing als gevolg hebben, maar even dryfitten is moeilijk met zo’n krom onderdeel. Dit kan natuurlijk alleen bij de gereviewde bouwdoos zo zijn, en ga hier ook van uit, aangezien alle grote delen in de kit gewoon recht zijn. De lasnaden op de achterplaat zijn wel minder van detail, en als je het goed zou willen doen, kom je deze zelf aan het maken, of door lasnaad decals van Archer te gebruiken.

Gietraam B.
Dit is een klein gietraam en bevat maar 2 onderdelen, dit zijn de zijplaten die tegen de hull komen. De details zijn zeer strak en duidelijk, en bijna bangelijk identiek aan tekeningen die in het referentie boek staan van Tankograd. Zo kunnen onderdelen weg gelaten worden, omdat alle bout gaten ook in gegoten zijn. Dit vind ik persoonlijk een zeer sterk punt van de kit.

Gietraam D.
Bevat vrijwel allemaal onderdelen voor op de upperhull, zoals de machinegeweerpoort, de extra pantser plaat die voor op de tank zit. De sleepkabelspanners enz. Details zijn erg scherp en op deze sprue, en flash is in kleine mate aanwezig. De roosters die op de motor ruimte komen, zijn iets aan de grove kant, maar in het aftermarket segment geeft het genoeg aanbod om deze verder te verfraaien. Ook is me niet duidelijk of dit ook de juiste zijn, het Tankograd boek dat ik gebruikte voor de referentie , laat andere zien, die welliswaar veel lijken op de kit roosters. De loopjes voor de machine geweren zijn gewoon erg strak en het allerbelangrijkste recht.

Gietraam F
Deze sprue bevat de onderdelen voor de spatborden. De spatborden zijn recht, maar bevatten lichte flash, en de onderzijde heeft redelijk wat pinmarks. Maar deze zullen makelijk weg te werken zijn. De turret luiken hebben zeer mooi details, zoals het slot mechanisme, welliswaar met wat flash maar zeer strak gegoten. Bij onderdeel F5 is een van de 8 gaten niet open, dit is ook te zien op de foto’s en dit zal door de bouwer zelf open geboort dienen te worden als hij dit wil, want uiteindelijk zie je er achteraf niets van. De loop is recht en mooi gegoten, maar met een gietrandje dat zorgvuldig verwijdert dient te worden.

Sprue R.
Heeft alleen maar onderdelen voor de turret. De turret heeft een matig detail, de gegoten structuur is niet aanwezig, en dient zelf gedaan te worden. De lasnaad heeft eveneens een matig detail, en kan het beste over gedaan worden. Het dak van de toren daarentegen heeft weer erg mooie details, zoals de ring waar een wapen op bevestigt kon worden, hiervan zou de houder iets meer detail mogen hebben, maar desalniettemin is het toch erg strak stukje gietwerk.

Spreu T (kit bevat 2 explaren)
Dit is de sprue met tracks, de kit heeft namelijk de mogelijkheid om gebouwd te worden met plastic track links, of met vinyl tracks. De plastic tracks hebben erg mooie details, en de tracks hebben de natuurlijke doorhang mee gegoten. De tracks hebben wel erg veel pinmarks dus er is wel wat werk aan.

Vinyl tracks, Clear parts, Polycaps, decals en koperdraad.
Dit zijn de overige onderdelen in de doos. Ik vind het lensje van de voorlamp erg mooi, de details zijn erg scherp, en mits deze goed uit zijn spreutje wordt gehaald, heb je een zeer realistische detail in handen.
De vinyl tracks hebben net als de plastic tracks erg mooie details, ze zijn iets aan de slappe kant en een eerdere poging op een KV tank was het plakken van deze tracks een hels karwij omdat vrijwel geen lijm pakte op de tracks. Hopelijk is dit verbetert.
Het decal velletje is vrij summier, maar wel erg scherp en duidelijke decals.
De polycaps die worden gebruikt voor de roadwheels en zijn erg handig voor spuitwerk aan het model, hierdoor wordt het monteren en demonteren van de roadwheels een fijn klusje. De polycaps zijn van tamiya kwaliteit, die deze vrijwel bij alle dozen levert alleen de tamiya variant zijn iets harder.
Het koperdraad tot slot wordt gebruikt voor het maken van de sleepkabels, en moet enkel op maat geknipt worden.

Eindoordeel.

Buiten het feit dat de naam van de kit niet klopt, en dit vind ik een groot minpunt, want dat betekent dat de afdeling research zijn huiswerk niet goed heeft gedaan bij trumpeter, maakt de algemene kwaliteit van de kit een hoop goed, er zitten wat mindere puntjes tussen, en de flash en gietrandjes zijn op sommige onderdelen behoorlijk te noemen, maar de details op de onderdelen is weer van een suprieure kwaliteit, en daarmee zie je dat de min punten weer pluspunten voortbrengen. Ik zeg een echte aanrader deze doos, voor iemand die wat extra werk niet uit de weg gaat.
SUMMARY
Highs: Er zitten opmerkelijk veel detail in deze kit, zo kunnen er onderdelen weg gelaten worden om het model in een diorama te plaatsen waar onderhoud of schade aan de KV is. De bouw handleiding is erg duidelijk, met overzichtelijke stappen.
Lows: Toch wel de naam keuze van de kit die niet klopt. Het matige decal velletje. Sommige flash en giet randjes zijn behoorlijk, en op sommige plaatsen moeilijk te verwijderen.
Verdict: Een hele leuke kit, waar veel van te maken is mits er wat extra werk in gestoken wordt. Een echte aanrader.
Percentage Rating
80%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: 00360
  Suggested Retail: € 13,95
  Related Link: 
  PUBLISHED: Sep 18, 2008
  NATIONALITY: Russia
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 85.83%
  MAKER/PUBLISHER: 84.47%

About Mannic (Manuelke)
FROM: LIMBURG, NETHERLANDS

I have bin, modeling for years, first only cars, but now i only model AFV and some naval subjects. The only interest i have is world war 2 both allies and axis. I see every project as a learning experience and i try new techniques and get experiences. I also am proud to be a staff member of the kitm...

Copyright ©2021 text by Mannic [ MANUELKE ]. All rights reserved.Comments

mooi werk manuel, bedankt! Indien anderen zich geroepen voelen? Schrijf gerust een review of artikel over de kit die je net in de winkel hebt gekocht! Altijd meer dan welkom! groeten koen
SEP 24, 2008 - 10:49 PM
Manuel, Bedankt voor je input. Het valt te zien dat je goed je huiswerk hebt gedaan. Heb twee kleine dingetjes; 1 onduidelijkheid en 1 aanvullinkje (althans, dat is iets wat ik zelf erbij zou zetten) 1) Je noemt vaak dat er veel detail aan de kit zit en dat het er prachtig uitziet, ondanks wat flashranden. In de samenvatting zeg je echter "dat er wat leuks van te maken is als je er wat extra werk in steekt". Bedoel je dan uitbreidingssets e.d.? Als het detail enz goed is, lijkt me dat je zo ie zo OOTB al een leuke kit hiervan kan maken? Uiteraard kan je het altijd opleuken met PE e.d., maar dat kost altijd meer werk. Ben benieuwd wat je hier nu precies mee bedoeld? En dan even een aanvulling, iets wat ik explicieter zou hebben gemaakt: 2) De prijs....€ 13,95 voor een 1/35 kit met deze details. Dat is toch ongelovelijk? Dit is ook belangrijk omdat zo jonge bouwers goed & snel kennis kunnen maken met kwalitatief goeie 1/35 kits. Ik ben benieuwd naar wat je nu met 1) bedoeld en 2) is meer een soort aanvulling Greetz, Jurrie
SEP 25, 2008 - 08:49 PM
Met uitbreidings sets zoals PE, Resin, enz wat veel voor deze kits te krijgen is kost inderdaad veel werk en veel tijd. Maar ik doel meer, op de sinkmarks op de tracks, en de lasnaden wat niet overal super zijn. In mijn ogen kan een kit zeer mooie en goed details hebben en toch kan het veel tijd kosten tijdens de bouw om dit ook naar voren te laten komen. Bedankt voor je aanvulling. Mvg Manuelke
SEP 26, 2008 - 01:45 PM
Ik begrijp het..thanks. Ik heb last van hetzelfde op het Fahrgbestell IV van Trumpeter Greetz, Jurrie
SEP 27, 2008 - 01:16 AM
Ik denk toch dat je meer aan de KV1 van Tamiya hebt,die gooit tenminste geen plastic tracks erbij
OCT 23, 2008 - 01:07 PM
   

What's Your Opinion?


Photos
Click image to enlarge
 • TRU00360_065
 • TRU00360_064
 • TRU00360_063
 • TRU00360_062
 • TRU00360_061
 • TRU00360_060
 • TRU00360_059
 • TRU00360_058
 • TRU00360_057
 • TRU00360_056
 • TRU00360_055
 • TRU00360_054
 • TRU00360_053
 • TRU00360_052
 • TRU00360_051
 • TRU00360_050
 • TRU00360_049
 • TRU00360_048
 • TRU00360_047
 • TRU00360_046
 • TRU00360_045
 • TRU00360_044
 • TRU00360_043
 • TRU00360_042
 • TRU00360_041
 • TRU00360_040
 • TRU00360_039
 • TRU00360_038
 • TRU00360_037
 • TRU00360_036
 • TRU00360_035
 • TRU00360_034
 • TRU00360_033
 • TRU00360_032
 • TRU00360_031
 • TRU00360_030
 • TRU00360_029
 • TRU00360_028
 • TRU00360_027
 • TRU00360_026
 • TRU00360_025
 • TRU00360_024
 • TRU00360_0221
 • TRU00360_0211
 • TRU00360_0201
 • TRU00360_0191
 • TRU00360_0181
 • TRU00360_0171
 • TRU00360_0161
 • TRU00360_0151
 • TRU00360_0141
 • TRU00360_0131
 • TRU00360_0121
 • TRU00360_0111
 • TRU00360_0101
 • TRU00360_0091
 • TRU00360_0081
 • TRU00360_0071
 • TRU00360_0061
 • TRU00360_0051
 • TRU00360_0041
 • TRU00360_0011